Peili Zhangin unelmatyö on Veslatecilla

Peili Zhangin unelmatyö on Veslatecilla

24.08.2018

Veslatecin myynnin assistentti Peili Zhang kertoo olevansa unelmatyössään. Hän tuntee olonsa kotoisaksi Veslatecilla siitä huolimatta, että hän on koitoisin Kiinasta, joutunut opettelemaan suomalaisen kulttuurin ja on työyhteisön ainoa nainen.

Suomen rauhallisuus hämmästytti

Peili päätyi Suomeen aviomiehensä kanssa, sillä hänen miehensä halusi Vaasan yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Aluksi Peili ei edes tiennyt, missä Suomi on, ennen kuin hänen miehensä kertoi hänelle lisää Suomesta.

Elokuussa 2015 pariskunta saapui Helsinkiin. Oli ilta ja Peili ihmetteli, miksei kaduilla ollut enempää ihmisiä.

– Nautin rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta pitkän lennon jälkeen. Olen kotoisin Shanghain läheltä kaupungista, jossa on yli 10 miljoonaa ihmistä. Olen silti sopeutunut Vaasaan hyvin.

Opettajat suosittelivat Veslatecia harjoittelupaikaksi

Suomeen päästyään Peili aloitti merkonomiopinnot, sillä hän halusi opiskella lisää ja löytää töitä Suomesta. Kun tuli aika tehdä työharjoittelu, opettajat ja tuttavat suosittelivat Veslatecia.

– Työhaastattelussa ihmettelin, miten rentoa Veslatecilla on. Huomasin, että täällä ihmiset nauttivat työstään. Tajusin heti, että haluan töihin Veslatecille. Veslatec on kasvava yritys, ja haluan olla mukana luomassa kasvua.

Peili kertoo, että hän voi hyödyntää nykyisessä työssään aiempaa työkokemustaan. Hän työskenteli Kiinassa yrityksessä, jossa hän vastasi tuotteiden viennistä ympäri maailmaa. Veslatecilla Peili vastaa asiakaspalvelusta ja auttaa tilausprosessissa.

– Minusta tuntuu, että saan tehdä työtä, jossa olen hyvä. Työtehtäväni ovat laajat ja minuun luotetaan. Kun olin ollut yrityksessä vasta pari viikkoa, pääsin jo mukaan alihankintamessuille.

Työ hoituu suomeksi

Työharjoittelun jälkeen Peilille tarjottiin vakituista työtä Veslatecilta. Opinnot olivat jo loppusuoralla, joten Peili jatkoi työtä mielellään. Tällä hetkellä hän opiskelee työn ohessa markkinointia avoimessa yliopistossa ja suomen kieltä Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa.

– Osaan suomea ja pystyn hoitamaan työni suomeksi. Haluan kuitenkin kehittyä paremmaksi, sillä tiedän, että asiakkaamme haluavat, että heille puhutaan heidän äidinkielellään. Myös kiinan osaamisesta on hyötyä, sillä meillä on asiakkaita Kiinassa.

Osa Veslatecin isoa perhettä

Peilin mukaan suomalainen työkulttuuri on rennompi kuin kiinalainen. Kiinassa työkulttuuri on hierarkkista. Esimerkiksi johtajaa pitää tervehtiä aina ensimmäisenä. Suomessa yllättivät myös yhteiset kahvitauot ja omat eväät, sillä Kiinassa on tapana kokata lounas yhdessä muiden työntekijöiden kanssa.

Peilin mukaan työpaikan saaminen on auttanut häntä paljon suomalaiseen kulttuurin sopeutumisessa, eikä häntä haittaa olla työyhteisön ainoa nainen.

– Opin joka päivä töissä uusia sanontoja, kuten ”mikä boogie.” Minulla on aivan mahtavat työkaverit ja olen ylpeä siitä, että olen mukana tiimissä. Olen kiitollinen, että saan olla osa Veslatecin isoa perhettä.