Maailmanluokan laserkouluttaja Veslatecilla – uusia eväitä tuotteiden läpimenoaikojen nopeuttamiseen

Maailmanluokan laserkouluttaja Veslatecilla – uusia eväitä tuotteiden läpimenoaikojen nopeuttamiseen

07.05.2019

Veslatecilla saatiin huhtikuussa oppia maailmanluokan lasertekniikan osaajalta. Yrityksessä järjestettiin huhtikuussa koulutus, jonka kouluttajana toimi sveitsiläinen Jürg Baumer. Baumer on työskennellyt muun muassa laserkoneiden valmistajalla Lasagilla, tehnyt laserkoneiden huoltoa ja johtanut omia lasertyöstöyrityksiä. Tällä hetkellä hän käy kouluttamassa alan ammattilaisia eri puolilla maailmaa.

Optimaalinen koneen käyttäminen nopeuttaa läpimenoaikaa

Veslatec huoltaa omat mikrolasertyöstökoneensa itse. Ennaltaehkäisevää huoltoa tehdään paljon, minkä ansiosta vältytään pitkiltä tuotannon katkoksilta.

Baumerin 30 vuoden kokemus mikrolasertyöstöstä ja mikrolaserkoneiden huoltamisesta sisälsi paljon oivalluksia ja hyödyllistä oppia. Veslatecin laseroperaattori Anton Björkqvist kertoo saaneensa kolmipäiväisestä koulutuksesta paljon käytännön vinkkejä, joilla on iso merkitys tuotannon läpimenoaikoihin ja laadun parantamiseen.

– Opin esimerkiksi käyttämään vakionopeudensäädintä niin, että sen teho pysyy samana, vaikka koneen lämpötila kasvaisi. Baumer antoi myös vinkkejä siihen, miten isojen ja pienien koneiden osia voi hyödyntää keskenään niin, että saamme käyttöön ns. keskitehoisen koneen. Näin voimme hienosäätää laatua ja tehdä yhä tarkempaa työtä.

Puhdas ja tarkasti huollettu kone tuottaa kappaleita mm. lääketeollisuuteen ja hienomekaniikkateollisuuteen

Veslatecin mikrolasertyöstökoneilla päästään leikkuutarkkuudessa millin tuhannesosaan ja materiaalivahvuus on millimetristä 0,01 millimetriin. Kappaleita valmistetaan muun muassa lääketeollisuuteen ja hienomekaniikkateollisuuteen.

Tarkassa työskentelyssä koneiden huollon merkitys korostuu.

–Mitä puhtaampi ja huolletumpi kone on, sen tarkempaa laatua se tekee. Huolto pitää tehdä tietyssä järjestyksessä, jotta lasersäde pysyy suorassa. Huollon aikana myös laserkoneen lamput, peilit ja linssit suoristetaan. Kaikki pitää olla millilleen oikeissa kohdissa koska jo millinkin vinoumat vaikuttavat tarkkuuteen.

Björkqvistin mukaan mikrolasertyöstössä käytettävät koneet ovat modulaarisia, joten osia vaihtamalla voidaan tehdä kappaleita helposti erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Koulutuksen avulla koneet nopemmiksi

Veslatec sai hyvää palautetta Baumerilta, joka kehui työyhteisöä energiseksi ja aidosti kiinnostuneeksi. Laserkoulutuksen vaikutukset näkyvät jo nyt Veslatecin tuotannossa.

– Lukuisten vinkkien ja asetusten säätämisten jälkeen koneet liikkuvat nopeammin. Saimme myös tehostettua hankalien materiaalien ajoa. Jatkossa kiinnitämme yhä enemmän huomiota esivalmisteluun, mikä takaa asiakkaan tuotteisiin yhä paremman laadun, Björkqvist kertoo.

Koulutukseen osallistuivat Björkqvistin lisäksi Sami Pajumäki, Eetu Alakoski ja Aki Norrbacka. Koulutusta on tarkoitus jatkaa ja syventää syksyllä 2019.

2048 8777